Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Het verhaal van Balance

Balance was een KWPN merrie geboren in 2006. Haar hele leven is ze bij haar fokker gebleven en groeide ze samen met de andere veulens op. Als jaarling liep ze een hoofdwond op. Niemand heeft gezien wat er gebeurd was, maar in de wei vonden we afgebroken afrastering palen. Er werden röntgenfoto’s gemaakt en de wond werd gehecht. Het vermoeden was dat het geen verdere gevolgen zou hebben, maar niks bleek minder waar. Balance kreeg op den duur veel fysieke klachten. Dit uitte zich voornamelijk in de galop tijdens het rijden. Ze wilde liever niet aangalloperen of viel direct weer terug in draf na het aanspringen. Over tijd werd haar humeur steeds grimmiger en leek het fysiek steeds slechter met haar te gaan. Na veel verschillende experts erbij te hebben gehaald, is in 2019 het besluit genomen om Balance te doneren voor de dissectie.  

 

We waren erg benieuwd naar Balance. Zoals altijd gingen we erheen voor een assessment. Tijdens het assessment viel de beweging van Balance op. Ze liep voor vrij breed en achter smal. Het was duidelijk dat ze moeite had met de coördinatie en proprioceptie. Haar benen bewogen zonder een duidelijk patroon. 

 

We wilden graag weten waarom Balance het gedrag liet zien en welke fysieke problemen daarbij hoorden. Ook waren we benieuwd naar de connectie tussen het ongeluk dat ze als jaarling heeft gehad en haar gedrag op latere leeftijd. We hadden verwacht dat het gebied rond het hoofd en de hals schade zou hebben, wat ook het geval was, maar we vonden ook iets wat we helemaal niet verwacht hadden. Het leek alsof alle ribben aan de rechterkant gebroken zijn geweest! Of dit gerelateerd is aan het ongeluk dat ze heeft gehad als jaarling is moeilijk te zeggen, maar dit kan wel haar gedrag op latere leeftijd verklaren. Dit heeft namelijk gevolgen gehad voor spieren die daar aanhechten en kan fysiek ongemak hebben veroorzaakt. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Balance niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Balance? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om naar de website te gaan.  

horse stories