Voor dit verhaal moeten we een klein beetje terug in de tijd. Onder de paardachtigen vallen de zebra, de ezel en het paard. Het verschil met een zebra, ezel en paard is dat het aantal chromosomen niet gelijk aan elkaar is. Dit is ook zo bij de Przewalski en het moderne paard. Przewalskipaarden hebben 2 chromosomen meer dan gedomesticeerde paarden. Wanneer de Przewalski en het paard gekruist worden kan er wel een vruchtbare nakomeling uit voortkomen. Dit maakt de Przewalski en het paard tot 1 soort, ondanks het verschil in chromosomen. En dan nu verder naar Heteny en Rideg.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar paarden en de evolutie van het paard. Ondanks dat de Przewalski’s bijna waren uitgestorven is het toch gelukt om dit mooie dier terug te fokken en uit te zetten in natuurgebieden. Toen ik gevraagd werd om onderdeel te zijn van een onderzoek naar de verschillen tussen Przewalski’s en paarden heb ik dan ook gelijk ja gezegd!
Heteny en Rideg waren twee Przewalski hengsten uit een natuurgebied in Hongarije. Heteny was een leidhengst van 11 jaar oud. Door een oogzweer was hij helaas zijn harem verloren. Ook Rideg kwam uit dit natuurgebied. Hij was een 3 jarige hengst die door een afwijking niet in staat was om voort te planten. Gelukkig ging hun verhaal niet verloren en hebben ze hun geheimen met ons gedeeld!
Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Heteny en Rideg niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Heteny en Rideg? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om naar de website te gaan.
Heteny en Rideg zijn te bezoeken in de bottentuin van Zefanja in maart. Wil je hier meer over weten, meld je dan op haar website aan voor de nieuwsbrief.