Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Het verhaal van Elmo

Elmo was een volbloed ruin geboren in 2015. Hij was gefokt voor de polosport, maar zijn laatste eigenaresse heeft hem gekocht voor eventing. Hij was 4 jaar oud en er was nog weinig mee gedaan. Hij had een enorm lief karakter en deed wat er gevraagd werd. Als hij iets spannend vond kon hij zich afsluiten en dus besloot de eigenaresse alles rustig op te bouwen. Elmo was erg mager toen hij bij haar kwam en hij had vanaf het eerste moment al problemen met zijn spijsvertering en lichaam. Na veel verschillende experts en behandelingen te hebben gehad is er een foto van zijn rug gemaakt. Hieruit bleek dat Elmo erge kissing spines had. Hij is in september 2020 gedoneerd voor een dissectie.  

 

Zoals altijd zijn mijn team en ik bij Elmo gaan kijken voor een assessment. We waren op de hoogte van zijn verhaal en alle bevindingen van de verschillende experts, waaronder de kissing spines. Tijdens het assessment zag Elmo er erg goed uit. Je kon duidelijk zien dat hij goed verzorgd was en er waren (bijna) geen sporen meer te zien van de slechte verzorging voordat hij bij haar kwam. Zijn achterhand viel op tijdens het assessment. Hij stond vaak in een vreemde houding wat kan duiden op een slechte proprioceptie. Tijdens het lopen had zijn bekken veel beweging naar links naar rechts, maar niet naar voren en naar beneden. Er was ook nogal wat asymmetrie. Het bekken en de achterhand leken onstabiel en het leek alsof hij in zijn heupen probeerde te compenseren. 

 

Tijdens de dissectie vonden we, zoals de dierenarts al had ontdekt, erge kissing spines. Ook was zijn spijsverteringskanaal ontstoken en zag het er ongezond uit. Daarnaast was er nog een andere belangrijke vondst: zijn bekken waren niet gefuseerd! Dit zien we nog wel eens bij paarden die op jonge leeftijd ondervoed of overbelast zijn of een combinatie van beide. In het geval van Elmo past dit goed bij het verhaal van de eigenaresse en sluit het aan bij de bevindingen van het assessment. Ook Elmo heeft zijn grootste geheim met ons gedeeld! 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Elmo niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Elmo? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om naar de webshop te gaan.