Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories: Het verhaal van Älvis

Älvis was een ruin die is geboren in 2005. Hij was getraind als kinderpony om mee te springen. Dat is ook wat Älvis een lange tijd gedaan heeft. Samen met de kinderen sprong hij regelmatig een parcourtje en was hij super braaf. Maar na een tijdje begon Älvis te bokken onder het zadel. De eigenaren hebben toen een therapeut laten komen om uit te zoeken wat er aan de hand was en om te proberen het probleem op te lossen. Na vele bezoeken werd het fysiek een beetje beter, maar zijn gedrag bleef hetzelfde. Het was niet meer mogelijk voor de kinderen om hem te berijden en zijn eigenaren wilden graag weten welke onderliggende fysieke reden hierachter kon zitten. Het besluit werd gemaakt om Älvis op te geven voor een dissectie. 

 

De dissectie van Älvis is er één die me erg is bijgebleven. We hebben veel fysieke problemen gevonden en we waren heel blij dat hij geen parcoursjes meer sprong met kinderen op zijn rug. Dat had namelijk wel eens fataal af kunnen lopen voor Älvis en de ruiter! Maar de reden dat deze casus me nog zo raakt was de schade die we aantroffen in bijna alle organen in het lichaam. Älvis had namelijk een enorme wormeninfectie. Gedurende de dissectie zagen we veel littekens van wormen op de lever en het hart, maar wat we zagen toen we de maag openmaakte…daar krijg ik nog steeds de kriebels van! Zijn maag zat vol horzellarven. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Älvis niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het complete verhaal van Älvis? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om bij de webshop te komen.   

horse stories