Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories: Het verhaal van Miska

Miska is geboren bij Anton Dolinsek in Bosnië op de Ziga studfarm. Ze was de eerste nieuwe bloedlijnen van het Bosnian Mountain Horse ras. In 2015 kreeg ze een ongeluk. Waarschijnlijk is ze door een afrastering gegaan en van de berg gevallen. Anton zag dat ze een probleem had met haar achterbeen en heeft er een aantal dierenartsen bij gehaald, maar niemand kon nu echt zeggen wat er precies aan de hand was. In de stap was ze goed maar in draf was ze kreupel. In November 2017 kwam ze naar Nederland naar mij. In 2019 viel enorm af en heb ik bloed laten prikken. Ze bleek nier- en leverproblemen te hebben. Na de medicatie was ze enorm opgeknapt, maar de winter deed haar geen goed. In 2021 heb ik daarom besloten om haar te laten gaan. 

 

Met de geschiedenis van Miska in ons achterhoofd begonnen we aan de dissectie. Veel van de schades waren immers al bij ons bekend. Er was echter één ding die we echt niet aan hadden zien komen. Miska had een zogenaamde ‘gebroken milt’. Dit is een milt met een enorm litteken dat is ontstaan na trauma. Bij Miska was dit litteken zo dun dat we er zelfs doorheen konden kijken. Een chirurg die ooit bij één van de dissecties was liet ons weten dat als een mens een beschadiging had van deze omvang, die dood zou bloeden. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Miska niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het complete verhaal van Miska? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Je ziet hier beelden van haar leven, een assessment van haar lichamelijke problemen en uniek beeldmateriaal wat we vonden tijdens de dissectie. Klik hier om naar de webshop te gaan.

horse stories