Samantha was een KWPN merrie. Op 4-jarige leeftijd was ze gekocht met als doel haar op te leiden voor de dressuursport. Helaas werd dat doel nooit bereikt omdat Samantha ongeveer een half jaar na aankoop kreupel werd. Ondanks goede zorgen bleef Samantha af en aan kreupel. Na röntgenfoto’s stelde de dierenarts vast dat ze verbeend kraakbeen in de voorvoeten had. Na 1,5 jaar van alles geprobeerd te hebben besloot de eigenaar om Samantha te doneren voor een dissectie. Ze was pas 6 jaar, maar het was duidelijk dat haar problemen alleen maar erger werden en daarom werd besloten haar een leven met pijn te besparen.
Voorafgaand aan een dissectie gaan we altijd naar het paard toe voor een assessment. Bij Samantha viel op dat ze moeite had om vierkant te staan en de tenen van haar beide achtervoeten wezen naar buiten, vooral linksachter. Ook leunde ze meer op haar voorhand en waren haar voorbenen niet in balans. Ze had hoge hielen en orthopedisch beslag.
Tijdens de dissectie werd duidelijk dat ze haar benen waarschijnlijk heeft proberen te ontlasten, waardoor andere spieren overbelast werden. Dit heeft onder anderen geleid tot ontstekingen, verklevingen en scheuren in pezen en spieren. Dit was iets wat we al verwacht hadden. Wat bijzonder was aan het verhaal van Samantha is de invloed van interne stress op de rest van het lichaam. De dissectie wees uit dat de aandoening vermoedelijk zoveel stress in haar lichaam had veroorzaakt dat het heeft geleid tot andere beschadigingen in verschillende stelsels. Ze kreeg meerdere ontstekingen in haar lijf, had een verhoogd cortisol gehalte, werd insuline resistent en uiteindelijk hoefbevangen. Dit laat zien dat een aandoening nooit alleen komt en het goed is om altijd rekening te houden met de nevenschade die het met zich mee kan brengen.
Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Samantha niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het complete verhaal van Samantha? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Je ziet hier beelden van haar leven, een assessment van haar lichamelijke problemen en uniek beeldmateriaal wat we vonden tijdens de dissectie. Klik hier om naar de website te gaan.