Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories: Het verhaal van Sanneke

Sanneke was een Fjord merrie, geboren in 1995. Met 5 jaar kwam ze bij mensen terecht waar ze de rest van haar leven mocht blijven. Sanneke was toen al beleerd onder het zadel en voor de kar. Ze ging vaak mee op reis, liep marathons en heeft met succes deelgenomen aan meerdaagse evenementen. Ook kinderen vond ze erg leuk. Toen Sanneke met pensioen ging is er gekeken naar een mogelijkheid om haar te doneren voor een dissectie. Op deze manier kwam ze bij Equinestudies terecht. 

 

In 2019 heeft Sanneke haar geheimen met ons gedeeld tijdens een dissectie. Voorafgaande aan een dissectie doen we een assessment om ons alvast voor te kunnen bereiden op wat er komen gaat. Zo kijken we naar zichtbare fysieke afwijkingen of afwijkingen in de biomechanica. Zo weten we waar we op kunnen letten tijdens de dissectie en wat we eventueel tegen zouden kunnen komen. Toch kan het lichaam ons nog wel eens geheimen vertellen die van buiten niet te zien zijn. Dit was ook bij Sanneke het geval. 

 

Sanneke was praktisch gezien haar hele leven bij één eigenaar geweest. Ze kwam hier toen ze 5 jaar oud was en is hier bijna 20 jaar gebleven. Tijdens de dissectie viel ons op dat één van haar baarmoederhoornen vergroot was. Normaal gesproken zien we dit alleen bij merries die een veulen hebben gehad. De kant waar het veulen in heeft gezeten is dan vergroot. De eigenaar was in de veronderstelling dat Sanneke geen veulens had gehad, in ieder geval niet bij hun! Na de dissectie zijn we op onderzoek uit gegaan in de database van het Fjordenstamboek en daaruit bleek dat Sanneke één veulen heeft gehad in 1999. Dit was het jaar voordat Sanneke bij de huidige eigenaren terecht kwam. Sanneke heeft haar grootste geheim met ons gedeeld. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Älvis niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het complete verhaal van Älvis? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om bij de webshop te komen.   

horse stories