Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories: Het verhaal van Whisper & zijn ongeluk

Whisper werd geboren in 2004 en was gefokt om de dressuursport mee te beoefenen. Het was een KWPN ruin die geen gemakkelijk leven heeft gehad. Whisper heeft de eerste 11 jaar van zijn leven bij zijn fokker gewoond. In mei 2015 werd hij gekocht als rehabilitatieproject. Whisper was toen in slechte conditie. 

 

Tijdens het revalidatietraject liet Whisper beetje bij beetje vooruitgang zien. Helaas veranderde dit door een ongeluk dat gebeurde toen hij een keer los in de bak liep. Hij viel op zijn rug, met als resultaat een kreupelheid aan drie benen. De dierenarts constateerde kreupelheid in zijn rechter voorvoet en een breuk van zijn griffelbeentje. In december 2018 werd er scheefheid in het bekken ontdekt. In januari 2019 werd de training weer opgepakt, maar na wat gebok aan de longeerlijn stond het hele bekkengebied weer onder druk. In maart meldde de eigenaar hem aan voor een bewegingsanalyse die veel antwoorden gaf. Hij bewoog helemaal niet recht en elke stap was uit balans. Al zijn ledematen bewogen dus abnormaal. Omdat hij niet beter werd en zich bleef verzetten tegen elke vorm van training, werd besloten hem te doneren voor een dissectie. 

 

Door de dissectie hebben we het lichaam van Whisper onderzocht. Dingen die we aan de buitenkant hebben kunnen zien of voelen, vielen op zijn plek toen het paard ‘op tafel’ lag. De bevindingen tonen aan dat zijn gedrag op latere leeftijd niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Er is veel schade ontdekt dat gerelateerd kan worden aan de val die Whisper gemaakt heeft bij het hek. Het is daarbij belangrijk om mee te nemen dat er na een val, hoe klein dan ook, schade op zou kunnen treden waar je rekening mee moet houden in de training. Ook al loopt het paard niet kreupel, er kan meer aan de hand zijn dan je denkt. Soms is het weefsel beschadigd dat je aan de buitenkant niet kunt zien en heeft een paard meer hersteltijd nodig dan dat wij denken. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Whisper niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het complete verhaal van Whisper? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Je ziet hier beelden van zijn leven, een assessment van zijn lichamelijke problemen en uniek beeldmateriaal wat we vonden tijdens de dissectie. Klik hier om naar de website te gaan.   

horse stories