Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Het verhaal van Nilly en Viola

De Konik is een bekend ras dat in Nederland in het ‘wild’ te zien is. Daarnaast lopen er ook kuddes Exmoors in Nederland. Exmoors komen oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Het zijn over het algemeen kleine en sterke pony’s met primitieve kenmerken. Voor onderzoek heb ik twee Exmoor pony’s mogen bekijken en hebben zij hun geheimen met ons gedeeld. 

 

Nilly en Viola waren allebei Exmoor pony’s uit een natuurgebied in Nederland. Zowel Nilly als Viola hadden enorme zomereczeem. De hoofdoorzaak van zomereczeem ligt bij de beet van de vrouwelijke Culicoïde mug (Culicoïdes Robertii) die een allergische reactie veroorzaakt met jeuk als gevolg. Dit is vooral tussen april en oktober het geval. Een verminderde weerstand kan ervoor zorgen dat de allergische reactie van het paard heftiger is. 

 

Tijdens de dissecties van Nilly en Viola werd duidelijk welke gevolgen zomereczeem kan hebben, maar bij Viola zijn we hier enorm van geschrokken. Viola had zo hard geschuurd dat er een splinter in haar borst was gekomen richting de thoracic inlet. Dit is een plek waar veel vitale structuren samen komen. Ook ligt het hart hier dichtbij in de buurt. Dit was gaan ontsteken en gaf een enorm vieze lucht. Als een ontsteking van deze aard was geknapt dan waren de gevolgen niet te overzien. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Nilly en Viola niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Nilly en Viola? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om naar de website te gaan.   

 

Het skelet van Viola was helaas te aangedaan om te prepareren, maar Nilly is te bezoeken in de bottentuin van Zefanja in maart. Wil je hier meer over weten, meld je dan op haar website aan voor de nieuwsbrief.