Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Het verhaal van Qasama

Misschien heb je me wel eens iets horen zeggen over ‘primitive horses’. Hiermee worden rassen bedoeld die nog kenmerken hebben van het paard van vroeger. Een voorbeeld van een primitive breed is het Caspisch paard. Een aantal jaar geleden heb ik het genoegen gehad om met een Caspisch paard te werken, namelijk met Qasama. 

 

Qasama was een merrie van 6 jaar oud. Ze was van een vrouw die gek was op bijzondere rassen. Ze had niet alleen bijzondere paardenrassen, maar ook bijzondere rassen van andere diersoorten. Ze was gek op ze allemaal en verzorgde ze goed. Het lukte haar alleen niet om Qasama goed op gewicht te houden. Wat ze ook deed Qasama bleef achter in conditie. Ze had het gevoel dat het aan het gebit lag, maar niemand kon er precies de vinger op leggen. We waren dan ook erg benieuwd wat er uit de dissectie zou komen. 

 

Voor de dissectie wisten we niet zo goed waar we moesten zoeken. We zijn dus maar bij het begin begonnen: het hoofd. We hoefden niet lang te zoeken voordat we iets geks hadden ontdekt. Qasama had namelijk aan allebei de kanten in de onderkaak een extra kies! Deze zat niet in de rij met tanden wat een logische plek was geweest, maar deze zat in het midden van het kaakbot. Dit moet haar onwijs hebben gehinderd met eten. Ook Qasama heeft haar geheimen met ons gedeeld. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Qasama niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Qasama? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om naar de webshop te gaan.