Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Het verhaal van Tarantella

Tarantella van de Guldenberg was een KWPN merrie, geboren in 2000. Haar eigenaar was tevens haar fokker. Ze was laat afgespeend en was opgegroeid in een opfok. Eenmaal uit de opfok werd de training om haar te beleren opgepakt. Aan de longeerlijn is Tarantella uitgegleden waardoor haar been was opgezwollen. De dierenarts kon niks vinden, maar ze kwam niet door de keuring. Ondanks dat waren er mensen in haar geïnteresseerd en werd ze verkocht en later verder doorverkocht. De fokker kwam haar op social media tegen en bleef haar volgen. Ze werd uiteindelijk verkocht aan mensen die erg goed voor haar zorgden, maar haar gedrag spannend vonden. Uiteindelijk heeft de fokster haar teruggekregen. Ze deed er alles aan om het leven van Tarantella zo comfortabel mogelijk te maken, maar zag dat ze veel pijn had. In 2018 werd ze gedoneerd voor een dissectie. 

 

Bij het bewegen miste Tarantella duidelijk de proprioceptie en was ze kreupel in zowel stap als draf. Ze zette haar linker voorvoet regelmatig naar buiten en was achter smal. Verder had ze te veel verticale hoofd/nek beweging. De belangrijkste bevindingen van de beoordeling waren de problemen in de achterhand, rug en algehele neurologie. 

 

Tijdens de dissectie kwamen we erachter dat Tarantella de genetische aandoening ECVM had. ECVM staat voor Equine Complex Vertebral Malformation. Het is een misvorming aan de halswervels C6 en/of C7. Paarden die met een dergelijke misvorming geboren zijn, kunnen verschillende spieren hebben die anders aanhechten of extra spieren die niet gebruikelijk zijn bij paarden. In het geval van Tarantella knijpte de middenrifzenuw in de scalenusspier. Dit veroorzaakte haar onvoorspelbare gedrag en ook waarom het in de loop der jaren verslechterde. Het is bekend dat het gedrag van paarden met C6/C7-misvorming verslechtert vanaf de leeftijd van 9. Tarantella bleek over haar hele lichaam te compenseren. Het is ontzettend belangrijk om meer te weten te komen over ECVM en het effect op het lichaam. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Tarantella niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Tarantella? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om naar de webshop te gaan.