Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Het verhaal van Vilja

Vilya was een prachtige IJslander merrie die is geboren in 2005. In haar jonge jaren werd ze door veel verschillende mensen bereden. Vilya was echter nooit makkelijk onder het zadel. Op latere leeftijd werd er bij Vilya een schildklierprobleem vastgesteld waar ze voor onder behandeling ging. Helaas hielpen de behandelingen het afgelopen jaar niet meer. Hoe meer ze bewoog, hoe slechter ze liep. Omdat ze ondanks de intensieve zorg alleen maar achteruitging, werd besloten om Vilya aan te bieden voor dissectie.

 

In juni 2021 ben ik samen met twee collega’s afgereisd naar het mooie Zweden om Vilya’s leven ‘van binnen naar buiten’ te bestuderen en van haar te leren. We hadden Vilya al vaker gezien en waren bekend met haar verhaal. Het eerste dat opviel toen we haar zagen was de hoeveelheid vet die Vilya had. Het was duidelijk dat ze ernstige problemen had met haar stofwisseling en schildklier. In vergelijking met een jaar terug was Vilya al veel afgevallen, maar de vetkussentjes waren nog duidelijk aanwezig. Tijdens de palpatie was het daardoor soms moeilijk om de spieren te voelen.

 

Toen de dag van de dissectie was aangebroken werd duidelijk welk effect haar stofwisselingsprobleem heeft gehad op de rest van haar lichaam. Normaal gesproken ligt er onder de huid een mooie doorzichtige laag fascia (bindweefsel) waaronder je de spieren kunt zien lopen. Bij Vilya was dit niet het geval. Als gevolg van haar stofwisselingsprobleem was er een ongewone hoeveelheid vet aanwezig over het hele lichaam. Zoveel vet waren we nog nooit tegengekomen! Het was hard werken om een duidelijk beeld te krijgen van het onderliggende weefsel, maar Vilya heeft al haar geheimen met ons gedeeld. Het is nu onze taak om het bijzondere verhaal van Vilya te delen

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Vilya niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het complete verhaal van Vilya? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Je ziet hier beelden van haar leven, een assessment van haar lichamelijke problemen en uniek beeldmateriaal wat we vonden tijdens de dissectie. Klik hier om naar de webshop te gaan.

horse stories