Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Mary & vervormde botten

Mary was een prachtige Frederiksborger merrie uit een zeer oude en belangrijke stamboom. Ze is geboren in 2002 en werd van jongs af aan opgeleid voor de kar. Helaas kreeg Mary een ongeluk waarbij ze op haar linkerschouder viel. Hierdoor werd haar mencarrière vroeg beëindigd. Door haar belangrijke bloedlijn werd ze ingezet als fokmerrie. Na een aantal prachtige veulens veranderde haar gedrag. Ze kon niet meer in een merrie groep lopen en was ook zuur tegen haar eigen veulens. Ze ging met vervroegd pensioen, maar haar gedrag bleef verslechteren. Uiteindelijk is ze gedoneerd voor een dissectie in 2016. 

 

Het assessment wees uit dat Mary moeite had met bewegen. Zoals verwacht was dat met name haar linkerschouder. De belangrijkste bevindingen waren de problemen in haar nek, linkerschouder en voorbenen. Ook haar achterhand en de wervelkolom vertoonde fysieke ongemak. Een aantal van deze bevindingen konden we terugkoppelen naar de val op haar linkerschouder, maar van een aantal was de oorzaak nog onduidelijk. We hoopten hier tijdens de dissectie achter te komen. 

 

De dissectie onthulde een geheim die we van tevoren niet gedacht hadden te vinden. Het bot in bijna alle gewrichten in haar nek was van vorm aan het veranderen. Dit moet waarschijnlijk oncomfortabel zijn geweest en verklaart waarom het lastig voor haar was om te buigen. Ze had ook onder haar lumbale wervel een vergroeide groeischijf wat tot bot woekering was gegroeid.  Mary probeerde met haar gedrag dus wat te vertellen. Wanneer een paard weerstand biedt tegen buigen, is er vaak een reden. In sommige gevallen, zoals die van Mary, was het gewoon onmogelijk. 

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Mary niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Mary? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om naar de website te gaan.