Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Het verhaal van Mister B

Mijn baan stelt mij in de gelegenheid om de hele wereld over te reizen. Zo doen we niet alleen dissecties in Nederland, maar mogen we ook naar andere landen en soms zelfs andere continenten. Zo zijn mijn team en ik een aantal jaar geleden naar Zuid Afrika geweest. Dit was niet alleen bijzonder vanwege de plek, maar we hadden ook een bijzonder paard, Mister B. 

  

Mister B. was een onwijs mooie Friese ruin van ongeveer 20 jaar oud. Nou zie je niet heel veel Friezen in Zuid Afrika, maar Mister B. was vooral bijzonder omdat hij beroemd was! Het was een paard dat heeft gewerkt in de filmindustrie waar hij met name werd ingezet voor het steigeren. Ondanks dat dit geen olympische sport is, kost dit een paard veel kracht en we waren dan ook erg benieuwd naar de geheimen van Mister B. 

  

Door de jaren heen heb ik veel verschillende paarden gezien. Van niet bereden, tot recreatief tot sport op hoog niveau. Als we het lichaam van Mister B. vergelijken met de paarden die ik tot nu toe op tafel heb gehad viel er eigenlijk niet heel veel op. Wat wel opviel was dat Mister B. wel spierschade had dat een andere vorm of patroon had dan wat we normaal zien. Paarden die in de filmindustrie gebruikt zijn hebben dus niet per definitie meer schade dan het paard van een particulier. 

  

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Mister B. niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Mister B.? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Klik hier om naar de website te gaan.