Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Het verhaal van Nina

Nina was een Welsh pony. Ze is opgegroeid bij haar fokker die de paarden zo natuurlijk mogelijk heeft proberen op te laten groeien. Ze bleek niet geschikt als fokmerrie en werd daarom verkocht.  

  

GEDRAGSPROBLEMEN 

Een aantal jaar later werd ze doorverkocht naar haar laatste eigenaar. Ze kwam daar met grote gedragsproblemen die de eigenaar probeerde te verhelpen met haar achtergrond als gedragsdeskundige.  

  

Nina kreeg een ongeluk waardoor ze in de sloot is gevallen. Ze was kreupel aan de voorhand en verder onderzoek wees uit op een sup luxatie aan het SI-gewricht. Dat wil zeggen dat de gewrichtsvlakken in het bekken niet meer goed op elkaar pasten waardoor ze haar bekken niet meer kon kantelen. Dit was niet meer te verhelpen waardoor werd besloten om haar te doneren voor een dissectie. 

  

DE DISSECTIE 

Van de eigenaar kregen we te horen dat Nina nooit rechtsom heeft kunnen galopperen. Hier ging bij ons al een lampje branden, maar wat we tijdens de dissectie hebben ontdekt hadden we nooit kunnen bedenken. 

  

Bij elk paard dat we op tafel hebben vinden we wel kleine dingen. Wat ook logisch is, wij komen ook niet door het leven zonder kleerscheuren, dit was ook het geval bij Nina. Maar daarnaast kwamen we ook tot de conclusie dat de gewrichten van de voor- en achterbenen aan de linkerkant groter waren dan aan de rechterkant. Dit maakte galopperen voor Nina onwijs lastig.  

  

We hebben enorm ons best gedaan om er proberen achter te komen wat hier de oorzaak van kan zijn. De enige verklaring die we tot nu toe hebben kunnen vinden is dat Nina waarschijnlijk een van een tweelingdracht is geweest waardoor één kant een belemmerende groei heeft gehad. Helemaal zeker weten doen we dat natuurlijk niet, maar één ding is zeker: Nina was een bijzonder paard die haar geheimen met ons heeft gedeeld. 

  

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Nina niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het meer verhalen zoals dat van Nina? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’.