Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam

Horse stories - Shafaï & Spondylose

Shafaï was een Arabische volbloed ruin, geboren in 1995. Als acht jaar oude hengst kwam hij in het leven van zijn laatste eigenaresse Eveline. Gedurende zijn leven was hij niet de makkelijkste qua karakter. Over het algemeen was het voor hem moeilijk om sociaal te zijn. Toen hij eenmaal een paard als partner had gevonden die gelijk aan hem was, veranderde zijn gedrag. In zijn leven werd hij voor veel disciplines ingezet. De laatste zes jaar van zijn leven was Shafaï met pensioen.  

 

Shafaï liep gedurende zijn leven wat verwondingen op. Deze verwondingen waren echter niet de reden dat hij met pensioen ging. In 2012 werd bij hem artrose geconstateerd in de kogel van zijn rechtervoorbeen. Enkele jaren na de eerste diagnose werd ook geconcludeerd dat hij artrose in zijn hals had rond de halswervels C3/C4/C5 en C4/C5/C6. Het was daardoor moeilijk voor hem om zijn hoofd te draaien en achter zich te kijken. In de zomer van 2018 begon hij ook ongemak te vertonen in zijn linker voorknie. In het voorjaar van 2019 merkte Eveline dat hij niet meer mee galoppeerde met de kudde en het moeilijker voor hem werd om bochten te maken. Uiteindelijk werd in september een dissectie gepland.  

 

Toen Shafaï nog in leven was, zijn er al de nodige ‘mankementen’ aan zijn lichaam geconstateerd door verschillende dierenartsen. Ook tijdens het assessment voorafgaande aan de euthanasie bleek dat Shafaï veel lichamelijk klachten had. Shafaï vertoonde vage klachten. Hij was oncomfortabel in zijn lijf, had zadel problemen en zijn karakter was niet altijd even stabiel. De experts konden daarom moeilijk een diagnose stellen en de testen wezen niks uit. Pas op het allerlaatste moment van de dissectie werd er spondylose ontdekt. Spondylose betekent dat er tussen twee wervels nieuw bot wordt gevormd, dit is vaak een reactie op artrose. Dit kan erg pijnlijk zijn voor het paard. Hierdoor werden veel van zijn klachten duidelijk.  

 

Hopelijk heeft deze casus je geïnspireerd en je nieuwe inzichten gegeven zodat het verhaal van Shafaï niet zal worden vergeten. Hoe meer paarden we kunnen bekijken en vergelijken, hoe meer we leren! Wil jij toegang tot het complete verhaal van Shafaï? Deze kun je vinden in de online cursus van Equinestudies ‘The Horse Inside Out’. Je ziet hier beelden van zijn leven, een assessment van zijn lichamelijke problemen en uniek beeldmateriaal wat we vonden tijdens de dissectie. Klik hier om naar de website te gaan.   

 

horse stories