Neem letterlijk een kijkje in het paardenlichaam
logo tejes

Online cursus

Passive Physio®

DSCF0511

Je paard zelf de gelegenheid geven om zijn/haar eigen lijf sterker te maken

Wat als je paard zijn eigen spieren traint in de uren dat jij niet met hem bezig bent? Waardoor hij niet alleen sterker en gezonder wordt, maar jij ook nog eens voordelen in je training & prestaties gaat zien?

 

Hoe fijn zou dat zijn?

 

Met Passive Physio® kan het! Deze online cursus is er voor iedereen die zich graag wil verdiepen in het fysiek en mentaal ondersteunen van zijn of haar paard gedurende de overige 23 uur van de dag dat we niet actief met ze trainen.

 

Kleine aanpassingen kunnen een wereld van verschil maken voor je paard!

 

Of je paard nou bij jou thuis staat, op een pensionstal of je rijdt op een manege, er is altijd wel iets wat je kunt doen om Passive Physio® toe te passen.

Je krijgt life-time toegang tot de cursus! Leer dus wanneer het jou uitkomt. 

NU MET EARLY BIRD KORTING

Beschikbaar op 1 augustus 2024! Je houdt levenslang toegang tot de cursus (zolang de cursus bestaat).

 

Bestel de cursus nu met EARLY BIRD korting voor €69.95 in plaats van €89.95.

 

Wacht dus niet te lang en bestel nu!

De principes van Passive Physio®

IMG_5878

Ruwvoer

Wanneer paarden ruwvoer op verschillende hoogtes eten moeten ze rekken, strekken en plukken om bij het eten te komen. Het voeren op variabele hoogtes helpt daardoor om de core spieren te kunnen ontwikkelen. Een belangrijk principe van Passive Physio®.

IMG_2361

Beweging

Kijk naar een groep wilde paarden en je ziet beweging. Gemiddeld zien we dat een wild paard per dag tussen de 5 en 15 kilometer aflegt. Het is dus niet gek dat het lichaam van het (wilde) paard volledig is ingesteld op beweging. Hij heeft dit letterlijk nodig om gezond en fit te blijven. Dit principe mag dus ook niet ontbreken bij Passive Physio®

01 1 Zoran kopie

Browsen

Wanneer een paard voedsel vastpakt dat zich boven kniehoogte bevindt noemen we dit browsen. Het paard gebruikt hierbij andere spiergroepen dan bij het grazen. Browsen is een natuurlijke behoefte van paarden, ze hoeven het niet te leren. Met Passive Physio® geef je ze een stukje van hun behoefte terug, waardoor ze fysiek én mentaal fitter worden.

IMG_2506

Ondergronden

Als je gaat kijken naar de natuurlijke leefomgeving van het paard dan moeten ze hun lichaam goed kennen om zich een weg te kunnen banen door beekjes, steile hellingen en natuurlijke hindernissen. De verschillende ondergronden hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het paardenlichaam. In deze cursus leer je hoe jij dit kunt integreren in je management door middel van Passive Physio®.

Ga zelf aan de slag!

In de cursus nemen we je mee in 70+ praktische voorbeelden hoe jij de leefomgeving van het paard kan aanpassen. Niet alleen zie je diverse voorbeelden met beeldmateriaal, we leggen ook uit hoe je de oefeningen kan opbouwen en in een kleine stapjes aan het paard kan aanbieden.

70+ ideeën

Of je paarden aan huis hebt staan, paarden gestald hebt op een pensionstal of op een manege rijdt…er is altijd wel iets van Passive Physio® dat je kan toepassen.

> Ideeën voor elk type management

> Tips om het veilig aan te bieden

> Stapsgewijze opbouw van oefeningen

> Observeer veranderingen in het paardenlijf

Wat kan je verwachten?

Tamara heeft jarenlange ervaring met Passive Physio®. Alle video’s worden ingesproken door haarzelf. Hierdoor krijg je in de cursus dus echt de kans om direct van haar zelf te leren. Waar let ze op en wat valt haar op? Een unieke kans!

In de cursus hebben we beeldmateriaal verzameld van meer dan 70+ verschillende manieren om Passive Physio® in te zetten. Ongeacht waar het paard staat en hoeveel invloed jij hebt op zijn leefomgeving, deze cursus zal je ideeën geven om Passive Physio® in te zetten voor het paard!

De cursus is gevuld met echte casussen uit de praktijk. Je ziet wat voor invloed Passive Physio® kan hebben. Denk maar eens het effect op de balansspieren, de houding van het paard, de staat van de hoeven, en natuurlijk de mentale gezondheid van het paard.

“Daar waar het paard de meeste tijd doorbrengt valt de meeste winst te behalen.” – Jessica Krul

En zo is het maar net! Want over het algemeen besteden we als paardeneigenaar, ruiter of trainer veel tijd aan het optimaliseren van de training van het paard, terwijl dat maar een heel klein percentage van de daginvulling van een paard betreft.

 

Passive Physio® gaat over management. We bespreken hoe je de omgeving van het paard zo kan inrichten dat het paard zijn eigen mentaal en fysiek fit houdt en hoe je op deze manier de (core) houdingsspieren versterkt, zonder te ‘trainen’.

Het belang van Passive Physio®

Onze traditionele trainingsmethodes zijn vooral bedoeld om de grotere spiergroepen van het paard te trainen in hun reactie en kracht om zo het paard in staat te stellen over hindernissen te springen, te galopperen of om gymnastische(dressuur) bewegingen uit te voeren.

 

De dieperliggende spieren, de zogenaamde cybernetic muscles, kunnen zelfs bij hoogopgeleide paarden zwakker en minder ontwikkeld zijn. Deze spieren, een complex systeem dat verantwoordelijk is voor balans, elasticiteit en zelfgedragenheid, kunnen we trainen door het aanbieden van Passive Physio®.

 

De ontwikkeling hiervan is net zo belangrijk voor een goede beweging als de grotere spiergroepen aan de buitenkant.

IMG_2490

Door de omgeving van je paard aan te passen, traint het paard zichzélf gedurende de dag. De constante herhaling van de oefeningen maakt dat er daadwerkelijk veranderingen plaatsvinden in zijn musculair systeem, júist op de momenten dat je het paard niet actief aan het trainen bent.

Tamara Dorresteijn

Equinesolutions

Het paard in de natuur heeft twee hoofdtaken: eten en bewegen. Dit zijn de twee uitgangspunten van Passive Physio®

Inzetten van voer

Tamara neemt je mee in tientallen ideeën om Passive Physio® in te zetten bij jouw paard door middel van voer. Ze geeft je inspiratie over hoe je voer kan inzetten om het paard zijn lichaam op een andere manier te laten gebruiken.

> Inzet van hooinetten (op verschillende hoogtes)

> Passive Physio® met takken, kruiden etc.

> Tips voor de inzet van beplanting met struiken & bomen

> Gebruik van (DIY) attributen om voerhoudingen te stimuleren

Stimuleren van beweging

Het andere principe van Passive Physio® is het stimuleren van beweging. We geven je enorm veel ideeën om hiermee aan de slag te gaan. Van het toevoegen van obstakels, het introduceren van verschillende ondergronden tot het introduceren van schuurplekken.

> Inzet van voerplekken om beweging te stimuleren

> Toevoegen van obstakels

> Inspiratie & het introduceren van verschillende ondergronden

> Verrijking toevoegen zoals bijvoorbeeld schuurplekken, water en heuvels

E7A2E8C0-33A6-4996-A916-CD228A12A27D

Vanuit de wetenschap & onderzoek ontstaan

Het belang van Passive Physio® is ontstaan door de bevindingen van de Australische wetenschapster Sharon May Davis en gaat over het effect van variabele voerposities.

 

Als je de kennis doortrekt gaat het feitelijk over stalmanagement; over het veranderen van de huisvesting van je paard waardoor je hem de mogelijkheid biedt om vrijwel ongemerkt bepaalde spieren te trainen die belangrijk zijn voor zijn zelfgedragenheid en goede houding.

 

Hoe kun je de omgeving van het paard zo inrichten dat je het paard fysiek en mentaal uitdaagt om gezonder te blijven? Door te kijken hoe het paard zich in de geschiedenis heeft ontwikkeld en met de kennis over hoe het huidige paard in elkaar zit, weten we steeds meer over wat het paard nodig heeft om fysiek en mentaal sterk te blijven!

Wat kan je ermee?

De cursus Passive Physio® gaat je leren hoe je de rompstabiliteit van jouw paard kunt verbeteren door de omgeving van het paard dusdanig aan te passen waardoor hij zijn eigen lichaam traint, terwijl jij er niet eens bent.

Wat zeggen de deelnemers?

``Toen ik jaren geleden voor het eerst kennis maakte met Passive Physio®, ging er een wereld voor me open. Laten we het management zoveel mogelijk vanuit het perspectief van het paard gaan bekijken! ``

``Passive Physio® heeft me niet alleen fysiek sterkere paarden gegeven, ook mentaal zie ik zoveel groei. Minder verveling en meer uitdaging. Ik ben fan!``

``De wetenschappelijke benadering van Passive Physio® door Tamara en Zefanja is wat me zo erg aantrekt. Ze claimen niet alleen de kennis te hebben, maar blijven het onderbouwen met onderzoeken.``

Tamara-Dorresteijn

Tamara Dorresteijn

Tamara Dorresteijn richt zich op omgevingsmanagement, Hersenwerk en gedrag.  Ze is gedragstrainer en vanaf 2016 opgeleid bij Equinestudies op het gebied van anatomie en biomechanica, met een specificatie in neurologische processen.

 

Tamara de grondlegger is van Passive Physio®. Ze wil deze materie, het onderzoek erachter en de praktische invulling verder verspreiden.

Zefanja Vermeulen

Zefanja Vermeulen

Zefanja Vermeulen richtte in 2018 Equinestudies op, een kennisinstituut waarmee ze diverse trainingen en lezingen geeft in binnen- en buitenland met als thema ‘het paard van binnenuit’ (Equine Inside Out). Ook verspreidt ze kennis door het online cursus The Horse Inside Out en Body Basics.

 

Door de vele dissecties en ontwikkeling van skeletpreparaten heeft ze unieke kennis en beeldmateriaal van het paardenlichaam verzameld.

BESTEL DE CURSUS NU!

Beschikbaar op 1 augustus 2024! Je houdt levenslang toegang tot de cursus.

 

Bestel de cursus nu met EARLY BIRD korting voor €69.95 in plaats van €89.95.

 

Wacht dus niet te lang en bestel nu!